Per 1 juli heeft WIN haar ontmoetingsruimte aan de Koeweidendijk moeten verlaten. De ruimte wordt gesloopt. Ongeveer 2 jaar lang heeft WIN deze ruimte van PRO WONEN op basis van een gebruikersovereenkomst mogen gebruiken.
Per dezelfde datum heeft WIN onderdak kunnen vinden in de kerk van de Nederlandse Gereformeerde Kerk in Neede aan de Blikweg. Op 22 september organiseert WIN een puzzeltocht voor nieuwkomers, statushouders. Na afloop wordt de nieuwe ruimte van WIN informeel geopend. De nieuwe buren worden uitgenodigd om mee te doen aan de puzzeltocht om daarna onder het genot van een hapje en drankje kennis te maken met WIN en met statushouders.
0 Reacties
De naailessen aan de Koeweidendijk worden nog steeds goed bezocht. Twee nieuwe vrijwilligers hebben zich gemeld, Irene Claase en Annie Deyk. Naast dat er prachtige dingen worden genaaid en tegenwoordig ook gebreid of gehaakt is het er gewoon heel erg gezellig.
Op donderdagavond 11 januari was het druk in "de ruimte" van WIN aan de Koeweidendijk in Neede. De maatjes van WIN verrasten statushouders met Nederlandse lekkernijen en spelen als Rummikub, sjoelen en natuurlijk Bingo. Dat alles om het nieuwe jaar in te luiden.
Pravinath, leerling van de school MaxX in Neede, dreigt te worden uitgezet naar Sri Lanka. MaxX voert actie en heeft een petitie opgesteld en vraagt anderen om deze mee te ondertekenen.
Ga daarvoor naar https://www.petitions24.com/uitzetting_geliefde_leerling Daniël Tumzghi Hagos heeft zijn inburgeringsexamen gehaald en wel met zeer goede cijfers. Daniël heeft via WIN en het WerkgeversServicePunt ondertussen ook gewerkt in een autobedrijf als monteur in het kader van een werkervaringsplaats. In januari 2017 is er binnen de gemeente Berkelland een team vluchtelingen opgericht met de opdracht om voor de vluchtelingen de opvang, huisvesting, inburgering, scholing en toeleiding naar werk doelgericht (en integraal) te organiseren. De vraag aan het team is om de de coördinatie van de opvang, integratie en participatie van vluchtelingen integraal en op gedegen wijze vorm te geven.
Tot dan toe waren deze zaken ad hoc en informeel georganiseerd. In juli 2017 komt het team met een eerste "plan van aanpak", waarop uitvoerig wordt gereageerd door VluchtelingenWerk Oost Nederland, Werkgroep Integratie Neede en Werkgroep Integratie Statushouders Eibergen en anderen. Uit deze reacties blijkt dat zij, ondanks toezeggingen, onvoldoende tot niet waren betrokken bij de totstandkoming van het plan van aanpak. Tevens roept het "plan van aanpak" vele vraagtekens op over met name de begeleiding van vluchtelingen omdat de gemeente per 1 januari 2018 de samenwerking met VWON op dit punt beëindigd. Het "plan van aanpak" wordt eind oktober door B&W vastgesteld en vrijgegeven voor publicatie. In het "plan van aanpak" pakt de gemeente overduidelijk de regie. De begeleiding, scholing en toeleiding naar werk vinden meer dwingend centraal plaats in Eibergen volgens een gestructureerde opzet van het bureau Interbeek in samenwerking met het Graafschapscollege. Daarnaast is er een uitgebreid programma "Sport werkt" ontwikkeld door de Sportfederatie Berkelland. Een beweegprogramma voor statushouders in Berkelland. Het doel is tweeledig. Enerzijds om statushouders toe te leiden naar sportverenigingen, anderzijds om "Eritrese (en Syrische) jongeren tot ongeveer 27 jaar, klaar te stomen voor een opleiding in de bouw of techniek". Deelname aan dat programma wordt verplicht. Een regisseur-klantmanager van de SDOA regisseert het hele proces van statushouders van vestiging in de gemeente tot het zelfstandig kunnen functioneren van de statushouder. In 2015 en 2016 kwamen er erg veel statushouders naar Berkelland. In de jaren er voor werd er door de gemeente weinig aandacht besteed aan deze vluchtelingen. In 2016 zijn organisaties als WIN en WISE door vrijwilligers zelf opgezet. Zij hebben noodgedwongen een aantal zaken op moeten pakken omdat dat onvoldoende gebeurde door de gemeente, SDOA en VWON. Nu wordt het systematisch en geïntegreerd opgepakt door de gemeente. De werkzaamheden van WIN en WISE kunnen daardoor teruggebracht worden tot "het spelen van een goede buur". De taal leren is voor iedere nieuwkomer in Nederland van essentieel belang. Daarvoor gaan ze naar school en krijgen ze extra taalondersteuning van WIN.
Daarnaast probeert WIN de nieuwkomers in een werksituatie geplaatst te krijgen. Ze krijgen dan contact met Nederlanders en "worden gedwongen" Nederlands te praten, terwijl ze ervaring op doen met de arbeidssituatie in Nederland. Praten met Nederlanders doen ze graag. Niet alleen om beter Nederlands te leren maar ook om hun leven te delen met het leven van Nederlanders. Hoe beter ze Nederlands leren verstaan en spreken en hoe beter ze om kunnen gaan met niet-nieuwkomers, hoe meer kans ze maken om werk te krijgen. Dus, kom donderdag 's avonds vanaf 19.30 uur gezellig naar de ruimte van WIN aan de Koeweidendijk 2. Op zaterdag 28 oktober vertrokken om 9 uur ongeveer 30 volwassenen en kinderen in auto's naar het Openluchtmuseum Arnhem. Georganiseerd en volledig verzorgd door Rotarians. De reacties waren zeer enthousiast.
Op 19 oktober vertelden Tom Goldenbeld en Nico Niessen, maatjes van de W(erkgroep) I(ntegratie) N(eede), op uitnodiging van NEBEL over de reden van het bestaan van WIN en de werkzaamheden die ze verichten voor de in Neede gevestigde statushouders uit met name Syrië en Eritrea. WIN ontving door de aanwezigen grote waardering voor haar werk.
|
archief
September 2021
|